Лечението на фамилната хиперхолестероемия преминава в качествено нов етап

Лечението на фамилната хиперхолестероемия преминава в качествено нов етап

docheva No Comment
Без категория

Фамилната хиперхолестеролемия е генетично заболяване, характеризиращо се с високи нива на холестерола. Особено високи са нивата на холестерола с много ниска плътност – LDL или т. нар. „лош холестерол“. „Toй пренася мазнините от черния дроб чрез кръвоносната система до целия организъм. Когато количеството му е над нормата, това води до формирането на атеросклеротични плаки по артериалната стена. Артериите стават плътни и твърди, еластичността на стените им се нарушава. Под влияние на различни фактори / напр. повишено артериално налягане / тези  плаки могат да се разранят и да предизвикат инфаркт, инсулт или други сърдечно-съдови инциденти.

За съжаление България е в незавидните класации на водещите страни в ЕС по ранна смъртност в резултат на инфаркт и инсулт.

Честотата на фамилна хиперхолестеролемия в развитите страни е около 1 на 500. Хетерозиготната фамилна хиперхолестеролемия е свързана с повишен риск за ранна коронарна артериална болест (>50% риск при мъже на 50-годишна възраст и >30% при жени на 60 години), но състоянието често остава недиагностицирано.

Данните сочат, че болните от фамилна хиперхолестеролемия в света са около 35 млн. души. В същото време 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт. А рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст при тези хора е 20 пъти по-висок.

Обезпокоителни симптоми са:

  • Болки в краката при ходене
  • Мастни кожни отлагания около лактите, коленете, глезените и около роговицата на окото –  наречени каснтоми или жълтеникави отлагания на холестерол в клепачите (ксантелазми)
  • Болка в гърдите (стенокардия, гръдна жаба) или други признаци на заболяване на коронарните артерии.
  • Симптоми на преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, например проблеми в говора, слабост на ръка или крак, както и загуба на равновесие.

Важна е информацията за други родственици с високи нива на холестерол, както и за случаи  на ранни инфаркти и инсулти / под 50- годишна възраст /.

Лечението включва:

  • Промяна в начина на живот : отказ от тютюнопушене, диетично хранене, повишена физическата активност…
  • Медикаментозно – лекарствата, които намаляват нивото на липидите в кръвта, най-общо се разделят на: статини, никотинова киселина и нейните производни, фибрати и препарати, свързващи жлъчните киселини.

НОВО : В България вече разполагаме с ново лекарсво „ Репата“ – човешко моноклонално антитяло.

Показано е за пациенти, които не са постигнали прицелните си нива на холестерола с прилаганата досега терапия в пълен обем.

Прилага се като подкожна инжекция два пъти в месеца. Заплаща се изцяло от здравната каса, след предварително съставен протокол.

От лабораторните изследвания са важни: общ холестерол над 8,0 ммол/ л и /или LDL – хол над 4,0 ммол/л, за което е необходимо да се представят предварително извършени изследвания или епикризи с такива данни.

Имам желание да създам регистър на пациенти в Бургас и Бургаска област с висок риск за това заболяване.

Ако отговаряте на посочените по-горе критерии ще бъде изключително полезно за Вас да се срещнем и да обсъдим възможностите за  по-добро лечение.

Работно време

В Бургас :

понеделник: 09 – 17 ч.
вторник: 09 – 12 ч.
четвъртък:  14  – 17 ч.
петък: 09- 14 ч. и по уговорка

В Поморие :

вторник: 14- 17 ч.
сряда: 09 – 17 ч.
четвъртък: 09 -13 ч.

Кабинети

Адрес Бургас
Гр. Бургас 8000
Ж.к. Зорница
Бл. 58, ет. 1, кабинет 14

Адрес Поморие
Гр. Поморие 8200
Ул. Проф. Парашкев Стоянов 1
МБАЛ, Поликлиника, ет. 2
Кардиологичен кабинет

 

Търсене

Follow by Email
Facebook
Google+
http://www.cardiodocheva.com/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5">
Twitter